Lintukohteet

Parikkala on yksi Sisä-Suomen lajirikkaimmista lintualueista. Seudulla on kautta aikojen havaittu lähes 300 lintulajia. Vuosittain Parikkalan lintukohteilla vierailee yli 10 000 matkailijaa. Tunnetuin linturetkikohde on kansainvälisesti arvokas lintujärvi Siikalahti.

Hyviä linturetkikohteita moneksi päiväksi

Parikkalan linturetkeilyalue Lintuinmaa on tunnetuin Siikalahdesta, joka on suojeluarvoltaan lintujärviemme ykkönen. Siikalahden lisäksi seudulla on monta muutakin käymisen arvoista linturetkikohdetta. Lintuinmaan luonto on hyvin vaihtelevaa ja monipuolista. Rehevien yölaulajaviitojen, lintujärvien ja maaseutumaisemien lisäksi alueella on Salpausselkien vanhoja metsiä, joissa asuvat mm. kuukkelit ja pohjantikat.

Alueen lintuvesien arvosta kertoo se, että koko Simpelejärvi ja Pien- ja Suur-Rautjärvi kuuluvat FinIba- verkostoon. Parhaimmat alueet kuuluvat myös Natura suojelu ohjelmaan.

Keväällä kannattaa suunnata lintutorneille ja luontopoluille, sekä laajojen peltoaukeiden keskelle muuttoa tarkkailemaan. Parhaimpina muuttopäivinä voi lintutorneistamme nähdä kymmeniä tuhansia pohjoiseen muuttavia arktisia vesilintuja.

Kesäyöt tarjoavat unohtumattoman lintukonsertin, kun lukemattomat satakielet, kerttuset ja sirkkalinnut esiintyvät lehdoissa ja peltoaukeiden pensaikoissa. Kosteikot ja metsät kuhisevat kesäisin elämää, kun uudet lintusukupolvet varttuvat emojensa hoivissa.

Syksyisin sorsat, kurjet ja hanhet kerääntyvät valtavina parvina eri puolille Parikkalaa. Samaan aikaan voi taivaalla nähdä lintu auran toisensa jälkeen matkalla etelään.

Talvinen luonto voi tarjota upeita elämyksiä. Hiihtoretkellä voi päästä näkemään jopa uhanalaisen valkoselkätikan! Alkutalven öinä voi suunnata sankkoihin metsiin pöllöjä kuuntelemaan.

Akonpohja

Honkakylänlahti eli kanavalampi

Muut linturetkikohteet

Pohjanranta

Rautalahti

Sammallampi

Särkisalmi

Siikalahti

Tarassiinlahti

Vaaranmäen maisematorni

Yölaulajaretket