Kylämaisemat

Parikkalasta löytyy monia kauniita kylämaisemia ja joukossa on myös yksi valtakunnallisesti arvokas maisema-alue. Tarnalan kylän Kuposenmäeltä Pien-Rautjärvelle avautuva viljely- ja järvimaisema hakee vertaistaan.

Parikkalan Kirkko

Parikkalan kirkonkylä
Parikkalan idyllinen kirkonkylä järvimaisemineen muodostaa kulttuurihistoriallisen alueen. Puinen kaksoisristikirkko, kellotapuli, vanha hautausmaa ja vanha rakennuskanta kirkon ympärillä muodostavat idyllisen kokonaisuuden, joka huokuu rauhallisuutta ja kiireetöntä tunnelmaa. Kirkon vieressä sijaitsevat Parikkalan Taitokeskus/käsityökeskus ja kotiseutu- sekä meijerimuseo. Monen kävijän mielestä Suomen kaunein maisema on näkymä kirkonkylän ns. Parikanmäeltä Anitsanlahdelle.

Tarnalan kylämaisema
Tarnalan kylämaisema on valtakunnallisesti arvokas kulttuurimaisema. Luonnonkauniilla alueella sijaitsevan Tarnalan kylän rakennuskanta on vaihtelevan ikäistä. Uudisrakennukset sopeutuvat hyvin vanhaan kylärakenteeseen ja asutuksen sijainti järvenrannasta kohoavilla mäenharjanteilla luo kauniin maisemakokonaisuuden. Parhaat näkymät ovat Kuposenmäen huipulta, jossa on kyläläisten ylläpitämä kota ja tulipaikka.

Rasvaniemen kylämaisema, jossa ”mäeltä näkyy toinen mäki”.

Pyhämäki on Uukuniemen kirkonkylän suosittu tutustumiskohde.
Uukuniemen toinen, vuonna 1694 rakennettu kirkko sijaitsi Pyhämäellä. Samana vuonna tulipalossa tuhoutuneen kirkon paikalla on muistomerkki.

Syrjien särkät Niukkalassa.
Pyhäjärven ja pienten lampien väliin jäävä luonnonkaunis harjuvyöhyke kävelypolkuineen.