Särkisalmi

Särkisalmi on varhain sulava Simpelejärven salmi. Salmen molemmin puolin on matalat lahdelmat, joiden ruovikot ja rantaniityt ovat monien lintulajien pesimäpaikkoja. Särkisalmen ympäristössä on hienoja lehtoja, yölaulajien suosimia pensaikoita ja viljelysmaita.

Keväällä Särkisalmi sulaa jo varhain ja sulan reunoille kerääntyvät ensimmäiset muuttolinnut jo maaliskuun puolella. Huhtikuussa jään reunalla on parhaimmillaan ollut sadoittain lintuja. Arktisten hanhien ja vesilintujen muuttoreitti kulkee osittain Särkisalmen yli ja niitä voi parhaimpina muuttopäivinä havaita kymmeniä tuhansia. Särkisalmella on muuton havainnoinnin yhteydessä havaittu useita harvinaisuuksia.

Kesällä Särkisalmella pesii mm. joutsenia, paljon silkkiuikkuja ja härkälintuja, isokoskeloita ja muita vesilintuja sekä kolonia naurulokkeja. Särkisalmen seudun lehdot ja pensaikot houkuttelevat pesimään runsaasti kerttusia, sirkkalintuja sekä satakieliä. Taajamaan kuuluvat useiden lähiseudun ruovikoissa pesivien kaulushaikaroiden kumeat puhaltelut.

Syksyllä Arktisten hanhien ja sorsalintujen muuttoreitit kulkevat Särkisalmen yli. Syksyistä muuton seurantaa rajoittaa heikko näkyvyys pohjoisen suuntaan. Särkisalmi jäätyy myöhään. Viivytteleviä vesilintuja ja uikkuja tavataan pitkälle alkutalveen. Särkisalmi jäätyy talvella kovimpien pakkasten aikaan kokonaan. Kylän ruokinnoilla esiintyy monipuolinen talvilinnusto.

Särkisalmi sijaitsee valtatie kuuden varrella. Havainnointi onnistuu parhaiten mattojenpesulaiturilta. Käänny valtatie kuudelta Särkisalmen taajamaan. Aja muutama sata metriä Melkoniementietä, kunnes ylität junaradan tasoliittymän. Käänny aivan heti radan jälkeen jyrkästi vasemmalle rantaan vievälle tielle. Matonpesupaikan parkkipaikalle mahtuu maksimissaan 6 autoa.

Yölaulajaretkeily kannattaa tehdä jalan. Pysäköi Särkisalmen keskustaan ja kiertele kaduilla yölaulajia kuunnellen.