Hevosvetoisten ajoneuvojen ja työkoneiden museo
Hevosvetoisten ajoneuvojen ja työkoneiden museo (Markkinatie) sijaitsee Saaren Ravipirtillä urheilukentän vieressä. Museo on avoinna tilauksesta. Tiedustelut puh. 050 308 5620 tai 050 313 7286.
Parikkalassa on useita pieniä paikallista elämää tallentavia museoita. Täällä pääset tutustumaan mm. erilaisiin hevosvetoisiin ajoneuvoihin, kotiseutumuseon aarteisiin, pienen meijerin toiminnassa tarvittaviin vehkeisiin tai aitoon vanhan ajan kyläkauppaan!
Honkakylän kauppamuseo Parikkalan Honkakylässä (Sorokulmantie 759). Aidossa kaupparakennuksessa on esillä 1940–1950-luvun kauppairtaimistoa. Kaupan puolella voi kokea astuvansa suoraan sodan jälkeisiin jälleenrakennus- ja pula-ajan vuosiin, jolloin elintarvikkeita ja vaatteita myytiin kortilla. Kesällä 2024 Honkakylän kauppamuseo on avoinna pe-su 30.6-4.8.24 klo 12-16.
Koitsanlahden hovi on Suomen ainoa lahjoitusmaakartano. Se on kulttuuriperinnöltään ja historialtaan poikkeuksellinen nyky-Suomen alueella. Koitsanlahden hovi kertoo Ruotsin suurvalta-ajan historiasta, lahjoitusmaista sekä talonpoikien asemasta 1600-1800-luvuilla. Hovin pihalla on ”Kärsimysten kivet” -muistomerkki menneiden sukupolvien kärsimyksiä kunnioittamassa. Muistokivi on pystytetty vuonna 1958. Koitsanlahden hovi on yksityisomistuksessa.
Uukuniemen kirkonkylässä lähellä Papinniemen leirintäaluetta sijaitsevat 1600-luvulla autioituneen ortodoksikylän jäänteet. Paikalla oli Uukuniemen ortodoksinen pääkirkko, siihen liittynyt kalmisto sekä asuinpaikka. Papinniemellä on tehty Turun yliopiston arkeologien voimin tutkimusta, ja alueelta onkin löytynyt paljon esineitä. Alueeseen voi tutustua omatoimisesti.
Hauta Ollin mökkiin on koottu talonpoikaisesineistöä 1900-luvun alusta. Tupaan on sisustettu 1900-luvun alun maalaistalon sisutus ruokapöytineen ja astioineen. Kamarissa on Parikkalan historiaan liittyvä näyttely. Omassa tilassaan ovat esillä 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun maalaistalon puuesineet, kuten kirnut, vakat, sirpit ja viikatteet.
Museo on perustettu vuonna 1980, ja alunperin se sijaitsi Särkisalmen Meijerisaaressa. Museo siirrettiin v. 2004 Käsityökeskuksen pihapiiriin kotiseutumuseon viereen. Pikkumeijerin tiloissa on esillä maidon, kerman ja voin valmistukseen käytettyjä esineitä 1900-luvun alusta. Meijerisalissa on esillä muun muassa puinen voipöytä, separaattoreita ja kirnuja. Varastohuoneessa eli maitohuoneessa on esillä voin tekoon tarvittavia muotteja. Sen viereiseen huoneeseen on sisustettu 1900-luvun alun meijeriskän, eli meijerin hoitajan, huone.