Jääkausipolku

Jääkausipolku on nimensä mukaan jääkausien jälkiä esittelevä reitistö. Vaihtoehtoina ovat 9,5 kilometrin ja 13,6 kilometrin mittaiset taipaleet.

Jääkausipolulla voit valita useista eri pituisista reiteistä, sillä tarjolla on 9,5 km:n ja 13,6 km:n pituiset reitit. Maasto on vaihtelevaa kangasmaastoa ja paikoittain reitti kulkee soratieosuuksilla. Jääkaudenjäljet hyvin näkyvissä. Reitit on merkitty maastoon oranssilla maalilla. Pidempi kierros (Paaka-ja Kirkkolammen ympäri) on profiililtaan loivapiirteisempi ja reitti kulkee osin helppoja metsäautoteitä pitkin. Reitin loppuosa kulkee asvalttitiellä. Pelkästään Paakalammen ympäri kiertävän lyhyemmän reitin profiili on jyrkkäpiirteisempi. Taukopaikkana on Paakalammen laavu. Jääkaudesta kertovat tietotaulut. Nähtävyytenä kookas, Huttumalja niminen suppa.

9,5 km pitkä, Paakalammen kiertävä reittiosuus kulkee harjumaastossa, kiertää kirkkotarhan ja mutkittelee mäntykankailla. Alueen tunnetuin jääkautinen muodostuma on Huttumalja, 25 m syvä ja 60 m halkaisijaltaan oleva suppa. Paakalammen rannalla on laavu levähtämiseen ja retkieväiden nauttimiseen. Rauhallisen lammen maisemissa, mäntymetsän tuoksuissa on mukava myös yöpyä.

13,6 km:n pituisen reitin varrelle jäävät Uukuniemen kirkonkylä, sankat kuusikot ja mäntykankaat. Taukopaikkana on Paakalammen laavu. Reitiltä voi poiketa vuodelta 1797 olevaan puiseen ristikirkkoon. Uukuniementieltä kääntyy tie Papinniemen leirintäalueelle. Tämän tien varrelta on opasteet Kirkkokallion muinaiseen ortodoksikylään. Muinaiskylässä on tehty kaivauksia vuodesta 1995 lähtien. Arkeologisten kaivausten tuoma tieto kertoo paikalla olleen karjalaisia taloja sekä ortodoksinen pitäjänkirkko vielä 1600-luvulla. Kylä autioitui uskonvainojen takia, kun ortodoksit pakotettiin joko luopumaan uskostaan tai kääntymään luterilaisuuteen. Reittiä voi lyhentää jättämällä Paakalammen kiertävän osuuden pois.

Lähtöpaikka ja ajo-ohje: Uukuniemen nuorisoseurantalo, Uukuniementie 944, Uukuniemi kk Kuutostieltä käännytään Uukuniemelle vievälle Niukkalantielle. Ajetaan n. 17 km ja saavutaan Niukkalan taajamaan, josta vielä n. 9 km Uukuniementietä kirkolle päin. Tien varressa vasemmalla punainen, puinen Nuorisoseurantalo. Reitin lähtöpiste: (61.78106,30.00967).

Tutustu reittikarttaan ja reittiesitteeseen.